Heidi Ekholm-Talas -

Thaimaa kokemuksia – Krabilla herkuttelemassa 

Ruokamessujen Brändilähettiläs 

Samuli ”Saunamies” Makkonen on Ruokamessujen Brändilähettiläs. Tämä jopa Nautintoneuvos tittelillä kutsuttu herra on ruoan sekä juomien intohimoinen tutkija ja kirjaimellisestikin kovan luokan nautiskelija. Italialaisen sekä aasialaisen keittiön Kokin taustaakin omaava Samuli matkustaa ympäri maailmaa havainnoiden kulttuuria. Hän etsii uusia elämyksiä ruuan ja juoman ympäriltä tehden siitä myös elämän nautintojen maksimointiin keskittyvää videosarjaa TikTok-kanavallaan. Tällä nauravaisella miehellä on aina tilaa masussaan uusille kulinaristisille kokemuksille, jotka hyväilevät mieltä ja kieltä. 

Thaimaa kokemuksia ja ruokavinkit 

Lentokoneen ovi avataan ja sisään vyöryy lämmin tuulahdus kosteaa ilmaa ja kirkkaita auringon säteitä. 

Ah, ollaan vihdoin perillä reilun 10 tunnin lentomatkan jälkeen ja nyt alkaa loma, mutta niin myös rantavibainen makumatka Thaimaahan ja tarkempana kohteena tällä kertaa Krabi ja Ao Nang. 

Viime aikoina matkatunnelmaa ja makunystyröitä oikeaan suuntaan on viritellyt ystävien kesken järjestetty thai-ilta Punavuoressa, laivamatkojen uudet thai-pöydät sekä useammat hyvät ravintolat Helsingissä kuten Lung Tom Ton Tun (Thai Noodle Google mapsin kautta), ZAAP ja Ahaan Tam Sang Itiksessä. 

Suosittelenkin eri maihin lähtiessä käydä sen maan mukaisissa ravintoloissa, ainakin itselle toimii tunnelman kohottajana, tulee hyvä ja odottava fiilis. 

Nyt onkin ihana olla täällä ja tätä kirjoitellessa istun pikkubussissa, kuski puhuu selkeästi bisneksistä, vaikka en ymmärrä kieltä, ohi vilisee niin vihreä ja runsas viidakko, mutta niin myös monet tien varressa olevat ns. pyöräkioskit, tuoreita hedelmiä myyvät peltikattoiset pöytäasetelmat ja kansainväliset ravintola fränkkärit – ei helpota sitten tätä nälkää laisinkaan, kun matkaa on vielä ainakin pari tuntia jäljellä kohteeseen. 

Pad Thai on kenties Thaimaan tunnetuin annos  

Thaimaa tarjoaa hyvin erilaista ruokaa mitä ollaan totuttu syömään kotimaassa. Thaimaalainen ruoka on Suomessa tunnetusti paljon ”tulisempaa”, kuin aidossa ympäristössä. Usein matkakohteissa ruoka on huomattavasti mausteiltaan hillitympää, eikä nosta herkemmille hikikarpaloita otsalle tai kouristele vatsaa. Thaimaalaisissa ruuissa käytetään mm. erilaisia juuria ja vahvempia yrttejä, millä on myös lukuisia terveysvaikutuksia. 

Olen hyvin fiilispohjainen tyyppi ja matkatessa, tykkään aina miettiä etukäteen mikä on ensimmäinen maku minkä matkalla maistan ja kyllä, se on nyt ollut jo monta viikkoa peräkkäin Pad thai. 

Tälle lomalle mille en ollut laatinut suunitelman suunnitelmaa, aion kuitenkin parhaan rannan ja mehun lisäksi etsiä Krabin parhaan Pad thai -annoksen, joka on kenties tunnetuin ruoka Thaimaassa tai ainakin sellainen minkä moni osaa myös Suomessa kertoa kysyessä. 

Nyt kahden viikon aikana käytiin Krabin seudulla monessa eri ravintolassa. Etsittiin niitä myös kysellen paikallisilta Googlen ja Tripadvisorin tutkimisen lisäksi, koska pääosin turismille rakennettu seutu on huomattavasti enemmän eurooppalaistyyppinen ilman sellaista kunnon autenttisuutta. Erilaisuutta sai hieman hakea. 

Verrattuna Phukettiin Krabilla oli hieman siistimpää, jokseenkin turvallisempi fiilis puhtauden suhteen ravintoloissa ja kioskeissa. Paikallisten ravintolat olivat kauempana sisämaastossa ja miltei puolet ravintoloista oli halal-ravintoloita. 

Lemppariksi nousi legendaarinen butter chicken  

Rantateiden varrella ravintolat tarjosivat thai-ruuan lisäksi intialaista ja skandinaavista ruokaa. Omaksi lemppariksi nousi legendaarinen butter chicken ja yrttinen valkosipulinaanleipä. Tuollaista naanleipää ei ole tullut vastaan missään täällä pohjolassa. 

Nightmarketit ovat aivan ehdoton paikka evästää, vaikka niitä vieroksutaan usein erilaisine annoksineen tai no, kerran olen nälkääni itsekin syönyt ”kiireessä” melko raakaa kanaa ja seuraavana päivänä löysin itseni tiputuksesta sairaalassa. 

Tässäpä siis muutama vinkki mitkä toimii itselle ja millä vältät ainakin pahimmat vatsaoireet varsinkin Thaimaan yötoreilla, saatika koko matkalla: 

  • Syö laadukkaita maitohappobakteereja +2vk jo ennen matkaa ja sen aikana. 
  • Pese käsiä. 
  • Älä ota tai osta mitään suoraan tarjottimilta, aina vain liekin/grillin/fritin kautta. 
  • Katso lihan kypsyys ja tunnustele koostumus varsinkin kanan osalta. 
  • Vältä viimeisenä asiakkaana pyörimistä toreilla, kun paikkoja aletaan sulkea (silloin saatetaan myydä pidempään lämmössä seisseitä annoksia). 
  • Jos kestät mausteita, suosi tulista ja mausteista ruokaa koska osa luonnontuotteista on tehty suojaamaan pöpöiltä ja alentamaan tulehdustiloja kuten esim. inkivääri, sipulit, kurkuma. 

Kylmä juoma kruunaa Thaimaa kokemukset 

Thaimaa on mitä loistavin maa etsiä se paras paratiisiranta, sieltä paras spotti ja suorittaa lomaan sopivaa ja exelit unohtavaa juoma vertailua, itselleni tämän voittaa aina makea, kylmyydeltään jäinen passion, kiivi tai ananas sheikki. 

Ja niin, eipä siinä jos vertailua suorittaa huurteisten oluiden tai drinkkien osalta – minut yllätti että osassa paikoista saa myös Suomessa tuttuja juomia kuten oman tämän kesägrillailu juomien kuningasta eli ”faijajaffaa” tai ananas lonkeroa 😂 Onko tämä sitten sitä autenttisista matkailua, noh, jokaiselle jotakin ja ehkä lievitystä koti-ikävään? 

Rannoilta ja saarilta saattaa löytyä usein kioski tai pienenpiä annoksia tekeviä kokkeja toimipisteineen ja taso heittelee hyvin paljon – välillä saatat saada taivaallista ruokaa ja välillä tekisi mieli jättää syömättä. 

Tämä sama pätee kyllä maissa, curry ja muut ruuat saattavat olla aivan toisenlaisia kun vaikka tien toisella puolella tai samassa ravintolassa, mutta eri tiimin / kokin vuorolla. Näistä syistä suosittelenkin antamaan myös samalle paikalle mahdollisuuden, kokeilla eri paikkoja ja antaa palautetta, siihen kyllä reagoidaan 😊 

Myös hyväksi kokemani seikka on katsoa, onko ravintolan pyörittäjät thaimaalaisia vai intialaisia, sieltä kannattaa syödä sitä ruokaa minkä maalaiset paikkaa pyörittää. 

Katso mitä kakkua maistat  

Thai-kahvi ja teet ovat myös upeita pitkin maata, mutta vuosi sitten kannabiksen laillistamisen ansiosta Thaimaassa ei voi olla törmäämättä tähän erikoistuneita toimijoita. Heitä on lähes joka neljännessä toimitilassa omanaan tai ravintolan yhteydessä. 

Siispä jos käyt sympaattisessa kahvilassa, josta hajusta kyllä huomaat mistä on kyse, muista tarkistaa myös leivoksien osalta, ettet ainakaan vahingossa osta astetta rennompia kakkuja, keksejä tai muita syötäviä – voivat vaikuttaa matkaan eri tavalla kuin normaalin brownien syödessään. 

Siispä tarkkuutta, mutta ehdottomasti avarakatseisuutta ja vapautta matkustellessa! 

Jos olet se, joka matkustaa mielellään vain ruuan perässä, niin suosittelen ennemmin tutustumaan pohjoiseen tai itään seuduille, jotka ei ole niin turismin valloittamia, eikä sieltä välttämättä löydy paratiisisaarta. 

Tsekkaa Saunamiehen Thaimaa soittolista TikTokista.

ruokamessut

Löydät meidät myös helposti monikanavaisesti somesta:  

Ruokamessut:  

Instagram: ruokamessuthelsinki  

Facebook: Ruokamessut 

LinkedIn: Ruokamessut 

Saunamies / Nautintoneuvos:  

Instagram: realsaunamies 

TikTok: realsaunamies 

Facebook: REALsaunamies  

LinkedIn: Samuli Makkonen