Heidi Ekholm-Talas -

Miten järjestää onnistunut ilta ravintolassa omalla porukalla? 

Samuli Saunamies Makkonen antaa vinkit onnistuneeseen iltaan!

ruokamessut

Ruokamessujen Brändilähettiläs 

Samuli ”Saunamies” Makkonen on Ruokamessujen Brändilähettiläs. Tämä jopa Nautintoneuvos tittelillä kutsuttu herra on ruoan sekä juomien intohimoinen tutkija ja kirjaimellisestikin kovan luokan nautiskelija. Italialaisen sekä aasialaisen keittiön Kokin taustaakin omaava Samuli matkustaa ympäri maailmaa havainnoiden kulttuuria. Hän etsii uusia elämyksiä ruuan ja juoman ympäriltä tehden siitä myös elämän nautintojen maksimointiin keskittyvää videosarjaa TikTok-kanavallaan. Tällä nauravaisella miehellä on aina tilaa masussaan uusille kulinaristisille kokemuksille, jotka hyväilevät mieltä ja kieltä. 

Miten ihanaa onkaan jakaa hetkiä hyvässä seurassa ja erinomaisen ruuan sekä juoman ympärillä – innostuin kollegan kysymyksestä ja halusin kirjoittaa meidän viimeisimmästä illasta esimerkin, jospa saisit tästä kimmokkeen treffata mielittyäsi tai vaikka koko joukkiota eri tavoin!  

Minulta on kysytty mikä on se salaisuus, miten hyvä ilta saadaan aikaiseksi. Olipa kyseessä treffit tai isomman porukan kokoontuminen, jossa kaikki tuntevat jo toisensa tai jos kaikki eivät olekaan tuttuja entuudestaan esim. kasvanut startup yritys, uusi tiimi tai uusia rekryttyjä ihmisiä töissä, seura tai urheilujoukkue. 

samuli saunamies

Ihmisiä on mukavaa yhdistää 

Olen jo nuorena koonnut erilaisia persoonia saman katon alle ja yhdistänyt sitä kautta lukuisia entuudestaan tuntemattomia ihmisiä toistensa kanssa tai tässä tapauksessa, saman pöydän äärelle. Halusin nyt kirjoittaa helpot stepit, millä ainakin teilataan useampi ongelma. Ohjeiden avulla illasta tulee helposti astetta parempi ja ikimuistoinen. 

Unelmatilannehan on jos kaikki ovat avarakatseisia ja kaikkiruokaisia, mutta ihan ensimmäiseksi tulisi hahmottaa onko joukossa allergikkoja tai muita tekijöitä, jotka rajoittavat nautiskelijoiden elämystä terveys- tai ruokavalioon liittyvien syiden kannalta. 

Isommat ja pidempään toimineet ravintolat tarjoavatkin jo valmiiksi ryhmille hyviä ratkaisuja, mutta pienemmissä ravintoloissa voi olla erilaisia mahdollisuuksia millä saada vielä räätälöidympi ilta aikaiseksi. 

samuli saunamies

Thai-ilta, jossa yrittäjä pääsi luomaan uniikin menun 

Viimeisimpänä me itse järjestettiin eräänä viimaisena liltana kollegoille ja hyville ystäville ilta thai-teemalla. Yrittäjä itse kertoi mitä hän voisi luoda meille kotiseudultaan. 

Kysyimme mielessämme olleen ravintolan ja sen yrittäjän mielipidettä jos kokoaisimme hyvän sakin kasaan ja hän innostui ideasta. 

Seuraavaksi perustimme legendaarisen WhatsApp-ryhmän samanhenkisistä tyypeistä, joilta kysyimme kiinnostusta iltamaan yhdessä useammalle uudessa paikassa. 

Kun onnistuimme ”headhuntingissa” ja kaikki olivat mukana, alkoikin seuraavaksi aikataulutus. Kyselimme mikä ilta päivämäärineen ja kellon aikoineen sopisi parhaiten äänestystekniikkaa hyödyntäen – helppoa ja suosittelen kokeilemaan muissakin yhteyksissä tätä! 

Kun paras päivämäärä oli saatu selvitettyä, varmistettiin vielä allergiat ja ruokavaliot ettei mikään menisi olettamuksien varassa ja päästiin tosi toimiin. 

Seuraavaksi takaisin ravintoloitsijan puheille, jolle kerroimme about budjetin henkilöä kohti ja kysyimme mitä sillä voisimmekaan saada, jos huomioimme ensin rajoitteet ja allergiat. 

Tämähän jättää myös luovuudelle tilaa mestarikokkeja ajatellen ja on mahdollista saada kaikkea mitä ei listalta normaalisti löydykään. 

Ravintoloitsija alkoi suunnitella ja jo seuraavana päivänä kuulimme ehdotuksen useammasta erilaisista annoksesta. Annokset noudattaa perinteitä sieltä, mistä he ovat kotoisin ja muuttaneet Suomeen – todella upeaa sillä tätä kaavaa myös ravintolassa muuten listassa noudatetaan ja minkä takia itsekin siellä viihdyn matkakuumeisena. 

Ruuan kanssa myös juomat ovat tärkeässä roolissa, joten ne löysivät myös erikseen kysymättä mukaan ehdotukseen. 

ruokamessut

Onnistuneeseen iltaan tarvitaan seremoniamestari 

Kun järjestää jotain ystäville tai omalle tiiviimmälle porukalle, ei tällöin bisnesmiehelle voittoa tarvitse itsellekään jäädä ja voidaan saada jopa alle 40€ per henkilö upea kulinaristinen hetki aikaan kaikille. 

Uusien tai tuttujenkin ihmisten ympärillä on myös iso rooli illan houstilla. Olipa hän sitten soolona tai parina liikenteessä – tehtävänä aktivoida ihmisiä, lisätä sekä nostaa tunnelmaa ja jakaa esim. puheenvuoroja. 

Me heitettiin ihan lekkeriksi ja jaettiin soolona puheenvuoroja siitä, millaisia tunteita ilta on saanut aikaan ja onko ruoka ollut hyvää. Tämä nostattaa ihmisten itseluottamusta, vaikka voisikin tulla painetta kertoa omia aitoja aatteitaan muille. 

Selkeästi steppejä noudattaen vietimme upean yksityistilaisuudeksikin jossain kutsutun sekä naurusta, että puheensorinasta rikkaan iltaman. Jokainen osallistuja sai maistaa erilaisia jaettavia annoksia, tutustua uuteen ja saada myös inspiraatiota kotikeittiöön + löytää jopa uuden luotettavan ravintolan itselleen seuraavia makumatkoja tai lounaita ajatellen. 

Iltaa korosti tietysti teeman mukainen alkuperäinen thai-musiikki. 

Tämä oli kertomus porukan kokoontumisesta, mutta treffithän kulkee miltei samalla tavalla, mutta hieman intenssiivisemmin 😉 

Kannustan kokoontumaan hyvällä porukalla eri puolilla Suomea, tukemaan ravintoloita ja luomaan yhdessä hyviä hetkiä mitä varmasti muistellaan pitkään. 

samuli saunamies

Tässä vielä pähkinänkuori step by step muistilista upeaan iltaan: 

  • Lue ja puhuttele kutsuttavia vieraita.  
  • Selvitä kaikkien rajoitteet ja allergiat. 
  • Sovi selkeät hinta, aikataulut, tarjottavat ja muut seikat ravintolassa / venuessa. 
  • Pysy perillä, kuinka moni tulee paikalle + entä jos joku peruu menettely. 
  • Kerää vierailta maksu ”köntäksi” ja helpota vieraiden, että yrittäjän arkea tai sovi ravintoloitsijan kanssa selkeydestä tämän kanssa. 
  • Viritä hyvää ja tilaan/teemaan/seuraan sopivaa musiikkia. 
  • Toivota tervetulleeksi jokainen vieras ja ohjaa mahdollisesti muille uudessa paikassa istumapaikat, vessa yms. 
  • Sekoita istumajärjestystä ettei syntyisi ”kuppikuntia”. 
  • Houstaa iltaa rennosti ja huomioi kaikki pitkin iltaa ,ettei kukaan jäisi sivuun. 
  • Kerro tai sovi ravintoloitsijan kanssa kuka kertoo nautittavista ruuista ja juomista. 
  • Jaa puheenvuoroja ja luo jännitystä / huumoria ilmapiiriin. 
  • Ole ystävällinen kaikille. 

Aivan extrana on aina mahtavaa jos illasta jää vielä jotain kotiinvietävää – se voi olla vaikka teeman mukainen maustesekoite mitä käyttää helposti kotona ja muistella mukavaa iltaa. 

Nautiskelemisiin! 

ruokamessut

Löydät meidät myös helposti monikanavaisesti somesta:  

Ruokamessut:  

Instagram: ruokamessuthelsinki  

Facebook: Ruokamessut 

LinkedIn: Ruokamessut 

Saunamies / Nautintoneuvos:  

Instagram: realsaunamies 

TikTok: realsaunamies 

Facebook: REALsaunamies  

LinkedIn: Samuli Makkonen