-

Tokio kokemuksia – Kulinaristinen makumatka Tokioon

Ruokamessujen Brändilähettiläs

Samuli ”Saunamies” Makkonen on Ruokamessujen Brändilähettiläs. Tämä jopa Nautintoneuvos tittelillä kutsuttu herra on ruoan sekä juomien intohimoinen tutkija ja kirjaimellisestikin kovan luokan nautiskelija. Italialaisen sekä aasialaisen keittiön Kokin taustaakin omaava Samuli matkustaa ympäri maailmaa havainnoiden kulttuuria. Hän etsii uusia elämyksiä ruuan ja juoman ympäriltä tehden siitä myös elämän nautintojen maksimointiin keskittyvää videosarjaa TikTok-kanavallaan. Tällä nauravaisella miehellä on aina tilaa masussaan uusille kulinaristisille kokemuksille, jotka hyväilevät mieltä ja kieltä. 

Matkustimme Japanin sydämeen eli Tokioon marraskuussa 2023 ja minkäs muunkaan, kuin vahvasti nautintojen ja erityisesti ruokakulttuurin perässä. Matka oli kaikin puolin ikimuistoinen, mitä korosti eripuolilla kaupunkia koetut maut, ravintolakokemukset ja erilaiset kauniit annokset. 

Tässä blogissa on ajatuksia omista kokemuksista ensikertalaisena Tokiossa ja avauksia kulttuurista, miten sen koin sekä muutamia vinkkejä miten esimerkiksi säästää kasvonsa ravintoloissa Tokiossa asioidessaan. 

Tokio kokemuksia – Kiinnostava ruokakulttuuri 

Japanin ruokahistoria on erittäin mielenkiintoinen, mikä myös on osasyy nykypäivänäkin siihen, miksi Japanissa eletään pitkään. Vaikutteita ja perinteitä on koettavissa myös Suomessa ruokakauppojen tarjonnasta aina ravintoloihin ja erikoisliikkeisiin asti. 

Jos haluat tutkia Japanin ruokakulttuuria löytyy siitä paljon laadukkaita lyhyitä ja pitkiä dokkareita suoratoistopalveluista mihin suosittelen tutustumaan. Samalla aina itsekin inspiroidun kokkailemaan kotona uutta. 

Jos rakastat ruoassa tuoreutta, kauneutta, monipuolisuutta, korkeaa laatutasoa, tarkkuutta ja autenttisuutta on Tokio erinomainen matkakohde. Matkaan kannattaa lähteä jo pelkästään ruuankin perässä, vaikka kohde tarjoaa paljon muutakin mielenkiintoista koettavaa. 

Ravintoloita joka lähtöön 

Yleisesti Tokiossa ravintolat on jaettavissa useampaan erilaiseen ”tarkoitukseen”. Löytyy pikaruokalat, marketit jotka tarjoavat kylmää ja lämmintä ruokaa ja sen valmistusmahdollisuuksia, teehuoneet, kahvilat, eläinkahvilat, izakayat, nopeasti syömään ja ulos -periaatetta noudattavat paikat, fine dine, katukeittiöt sekä tietysti nouto- ja lähettipalveluilla toimivat ravintolat. 

Jokseenkin nämä ovat kaikki edullisempia kuin Suomessa varsinkin valuuttakurssin ollessa eurolle edukseen, mutta tietysti fine dine -ravintolat on asia erikseen. 

Itse rakastan syödä tuoretta kalaa sekä mereneläviä. Niitä tosiaan löytyy joka puolelta paikallisen standardin ollessa hyvin korkealla. Koin turvalliseksi mennä lähes jokaisesta ravintolan ovesta sisään. Mikä myös oli parasta, useat ravintolat ovat avoinna pidemmälle yöhön. Kävimme esimerkiksi syömässä wagyu liha maistelumenun itse grillaten vielä klo 23:00. Saimme tuoreita mereneläviä sekä ihanaa unagia yömyöhään ja izakaya-ravintoloissa kera saken tai huurteisen sai aina naposteltavaa. 

Yksin syöminen on Tokiossa yleistä 

Huomasin tällä matkalla, että on paljon yleisempää käydä syömässä yksin ja tietyllä tapaa rauhoittaa ateriointihetki muuten vilkkaan elämän keskellä. Japanilaisissa yrityksissä on helposti tuplat työtunteja ja kovempi vaatimustaso verrattuna Suomeen. Oli myös tavallista käydä ravintolassa ja siirtyä rivakasti ruokailun loputtua muualle ruuan sulattelun sijaan. Toki isossa kaupungissa käytöstavat ovat poikkeuksellisen hyvät ja tämä ele kunnioittaa ravintoloitsijaa sekä antaa mahdollisuuksia ottaa enemmän nälkäisiä asiakkaita sisään. 

Elektroniikka ja tietotekniikka oli myös isossa roolissa ravintoloissa, joissa ei ollut tarjoilijaa ollenkaan, pelkästään kassahenkilö sekä kokit. Tilauksia tehtiin ovensuussa olevista näyttöpäätteistä tai pöydästä löytyvistä tableteista ja vähiten asiakaspalvelutilanteita tuli paikoissa missä ruoka tuli ”junaa” pitkin pöydän vierelle. 

Seuraa intuitiota ravintolaa valitessasi 

Suosittelen Tokiossa olemaan ennakkoluuloton ja astumaan intuitiota seuraten mielenkiintoisiin ravintoloihin. Kannattaa asettua tiskin äärelle, mistä seurata annoksien valmistumista ja keskustella kokin kanssa. Kysy ystävällisesti jopa ohikulkevilta vinkkiä tai tutkaile Google Mapsista etukäteen eri alueiden lukuista tarjontaa kuvineen. YouTubesta kaupunginosan mukaan hakemalla tai sosiaalisen median kanavia selaillen saatat löytää helmiä. Kulinaristinen aistien mukaan kulkeva tutkimusmatka on suositeltavaa ja erittäin turvallista Tokiossa. Suosittelen kuitenkin pistämään muutaman ruuan ylös tai ravintolatyypin missä käydä kokemassa elämyksiä. 

Yksi maailman tunnetuimmista ruokakulttuureista ja eteen saatavat annokset keskittyvät yleisesti korostamaan rakenteita ja aitoja makuja nojaten hyvin vahvasti läheltä saataviin raaka-aineisiin eri vuodenaikojen mukaan. 

Karttapalloa vilkaisemalla voi olettaa, että meri on se mistä suurin osa ruuasta koostuu. Vegaanisia vaihtoehtoja on myös saatavilla ja kasvipohjaisen ruokavalion mukaan toimivia ravintoloitakin löytyy – jokseenkin hieman vähemmän, kuin keskimäärin Suomessa. 

Tiivistäisin japanilaisen ruuan taiteelliseksi lautasella, jossa kunnioitetaan luontoa ja sen tarjoamia mahdollisuuksia vähällä prosessoimisella ja mitä nauttimalla myös keho ja mieli voi paremmin. 

Tein myös tältä matkalta joka päivä vlogeja, missä jokaisessa videossa kuvaan kokonaista päivää Tokiossa mitä tehtiin ja erityisesti tietysti – mitä syötiin! 

Lämpimästi tervetuloa digitaaliselle ja nautinnolliselle matkalle myös audiovisuaalisesti TikTok kanavallani Japani-soittolistan kautta mihin pääset tästä >

Saunamiehen Tokio vinkit – Näin et nolaa itseäsi

Ja sitten vinkkien pariin, tässä muutama niksi, millä pärjää käydessään mm. ravintolassa ja omia lemppareita avattuna mitä erilaiset Japanissa tutut termit pitävät sisällään. 

  • Älä puhu puhelimessa, laita puhelin äänettömälle ja anna muille ruokarauha = saat ruokaelämyksistä muutenkin itse enemmän. Tarkennuksena kuitenkin on ok puhua normaalisti ja esim. ikuistaa omia kokemuksia kameralla 
  • Muista pitää käteistä riittävästi mukana, aina ei ole kortti mahdollisuutta tai edes silloin vaikka edellispäivänä olisi ollut 😀 
  • Joissain paikoissa tulee ottaa kengät pois ennen ravintolaan astumista tai laittaa suoja kenkien päälle. 
  • Miltei kaikkialla pöytään asettuessa saadaan kostea pyyhe tai liina millä pyyhkiä kädet, ihanaa kun useasti tämä pyyhe on myös lämmitetty. 
  • Astiat ja kulhot on hyväksyttävää nostaa pöydästä ja hörppiä loppuun. Helppo nyrkkisääntö tähän on, että jos kulho tai lautanen on pienempi kuin oma kämmenen, niitä on hyväksyttävää ja mukavempaakin pitää kädessä ruokailun aikana. Tämä niksi kattaa siis pääosin kaikki pienemmät keittokulhot, riisikulhot, pienet lautaset ja bento-laatikot.
  • Syömäpuikoilla ei kannata keihästää ruokia, osoitella asioita saatika ihmisiä tai jättää pystyyn lautaselle. Puikot tulisi asettaa puikkoleputtimelle tai telineeseen. 
  • On täysin hyväksyttävää hörppiä ja ryystää jopa kovaäänisesti nuudeleita syödessä, tämä voi kuulostaa hassulta, mutta voi sitä ääntä esim. Ramen-ravintoloissa… 
  • Jos jaat annoksia tai annat jotain omalta lautaselta toiselle, tee se syömäpuikkojen toista päätä käyttämällä mitä et laita suuhun. En usko että tuttavallisemmassa seurassa tällä on merkitystä poikkeuksia lukuunottamatta. 
  • Jos niistät pöydässä, sitä voidaan katsoa pahasti. 
  • Vaikka asiointi sujuu moitteetta englanniksi n. 70% paikoista, suosittelen opettelemaan japanin-kielen alkeita, että voit vähintään tervehtiä, kiittää ja hyvästellä. Se kielii kunnioittamisesta, mitä paikalliset arvostavat, loput voikin osoitella listalta tai elehtiä jos englanti ei paikalla olevilta taivu yhtä hyvin, kun itseltä. 
  • Jos suojaudut sateelta sateenvarjolla, jätä se sille varattuun paikkaan telineeseen, kun astut peremmälle. 

Omat top ruuat mitä nautin Japanissa ja hieman avattuna mitä ne ovat: 

Ramen 

Tuntuu, että erilaiset nuudeliruuat ovat vasta tulossa kunnolla Suomeen erityiskauppojen ja laajentuneen ravintolatarjonnan kautta. Itselle ramen on enemmänkin tätä kirjoittaessa ”sunnuntairuokaa” tai täydellistä tilanteissa, jossa tarvitsen ihanan annoksen lämmittävää lientä, nuudelia ja proteiinia. Toisin sanoen ramen on itselle ns. lohturuokaa, mutta myös täydellinen illallinen – miksei myös lounas. 

Ramenia myös tällä reissussa tuli kokeiltua hyvin monessa paikassa ja samalla tehtiinkin empiiristä tutkimusta siitä, millainen on se oma lemppari. Näissäkin oli huomattavia eroja eri ravintoloissa, erityisesti ramenin tärkeimmässä osassa eli liemessä. Peruspohja kuitenkin kaikkialla on sama, liemi, erikokoiset ja muotoiset nuudelit, kastikkeet ja öljyt sekä erilaiset lisukkeet, mitä löytyi niin kasviksista proteiineihin, mausteista mainitsemattakaan. 

Mieluisin ja kenties ikonisin ramen-annos omasta mielestä on ainakin tarjoiltuna  kananmunan, merilevän, possunkyljen tai naudan, sipulien ja sopivasti tulisen öljykastikkeen kera. Ramenia syödessä on lupa ryystää ja siksi onkin suositeltavaa käyttää ruokalappua, jos haluaa välttyä räiskeiltä vaatteissa. 

Suosittelen tutustumaan miten ramenia tai muita nuudeliannoksia tehdään kotona tai suuntaa nauttimaan niistä mm. Fat Ramenissa tai Big Bowl -ravintoloissa Suomessa. Ravintoloissa voi inspiroitua eritavoin valmistamaan nuudeliruokaa myös kotioloissa. 

Wagyu 

Tuo todennäköisesti maailman paras liha, lihamaailman samppanjana tunnettu ja jokaisen suussasulavuutta arvostavan makuelämys on parhaimmillaan Japanissa, sillä sieltä se on myös kotoisin. 

Tätä täydellisesti marmoroitunutta lihaa kannattaa ehdottomasti maistaa viimeistään Japanin suunnalla matkatessaan. Sen maku sekä koostumus ovat vahvasti mieleen jääviä, mutta sen hinta on moninkertaisesti edullisempaa, kuin esimerkiksi Suomessa. 

Waguy-lihoissa rasva on tasaisesti levittynyt pitkin lihaa ja takaa siten myös mukavan suutuntuman mitä voi lähes hampaita käyttämättä syödä. 

Myös eettisyys nousee tämän lihan ympärillä, sillä eläimistä pidetään huolta pienemmillä tiloilla ja laatu nousee juurikin esiin karjan ja eri rotujen huolenpidon sekä ravinnon kautta. 

Kuten puskaradio kertoo, nämä ovat niitä tyyppejä jotka syövät hyvin, saavat hierontaa, elävät huomattavasti vapaammin ja mm. kuuntelevat rauhoittavaa ja klassista musiikkia riippuen kasvattajan omista tavoistaan ja perinteistä.  

Sushi 

Uskon, että jokainen tietää, mikä sushi on ja odotinkin itse sushia erittäin paljon Japanin matkalta. Sushia löytyi paljon pienemmistä muutaman asiakaspaikan omaavista arkisemmista ravintoloista sekä huippu fine dine -ravintoloista. 

Käytiin tällä reissulla kokeilemassa paikallistenkin mukaan muutamaa erilaista standardin omaavaa ravintolaa, joissa toisessa oli ”pikaruokamainen” lähestyminen ravintolakokemuksen suhteen ja toisessa keskivertoa paremmassa tehtiin tilaus, minkä jälkeen sushimestari valmisti tilatut tuotteet. 

Kura Sushi -ketjun ravintola mielletään hieman pikaruokamaiseksi ravintolaksi, jossa pöytään siirtymisen jälkeen tehdään tilaus tabletilla ja pöytien vieressä olevilta liukuhihnoilta. Toisin sanoen junassa kulkee annoksia, mitä voi ottaa tai saat tabletilta tehdyt tilaukset toiselta linjastolta ja ne pysähtyvät pöydän päähän. 

Tämä oli aivan mahtava ja kulutehokas ravintola, missä raaka-aineet olivat erittäin tuoreita ja mikä myös erikoista – halutessaan sai riisin määrän puolitettua, joten herkkusuut jaksavat maistella enemmän. 

Annokset saapuvat pöytään pienillä lautasilla 1-3 kpl erissä ja viiden tyhjän lautasen palautettua automaattiin alkoi peli, missä pystyi voittamaan pieniä palkintoja – hauska motivaattori siistimään osan pöydästä ja varmasti kiva myös lapsille. 

Täällä myös juomat, keitot ja erilaiset muut tilattavat annokset sai tilattua ruokajunan kautta – pöytiin tarjoilua muussa muodossa ei ainakaan meidän vieraillessa ollut. Upea kokemus, suosittelen käymään, jos rakastat sushia. Hintataso oli myös edullinen. 

Toinen erilainen ravintolakokemus olikin ”astetta paremmassa” omakase-tyylisessä ravintolassa, jossa tiskipaikat olivat hyvin suosittuja. Tiskipaikalla voi keskustella sushimestarin kanssa ja seurata sushien valmistamista. Saimme kuitenkin paikat pöydästä, minne listalta tilatut sushit saapuivat sovitussa järjestyksessä ja täytyy sanoa, että itse pidin enemmän tuosta pikaruokamaisesta ravintolasta kokonaisuutena ja tuntuu että sushit olivat siellä parempia. 

Kuten aina sushin kanssa – suosittelen kokeilemaan erilaisia yksittäisiä makuja, monipuolisesti ja etsi aina jotain, mikä kehittää makuaistiasi sekä tietysti uusia lemppareita. Tokiossa varsinkin kala- ja äyriäistuotteet ovat pääosin aina todella tuoreita ja hyviä. Erityisesti tonnikalaa suosittelen maistelemaan. 

Sushia on hauska tehdä myös kotona yksin tai yhdessä. Omia lemppari sushiravintoloita Helsingissä ovat mm. Oishi 18, Ginza ja Latitude 25. 

Sashimi

Tämä ruokalaji ei tule niin usein vastaan Suomessa, varsinkaan jos kysytään, mitä joku on tehnyt ruuaksi kotona. 

Siksi onkin kiva avata tätä paremmin ja kertoa mitä itse ajattelen aiheesta, sillä se liitetään usein sushiin. Eikä ihme, nimittäin annokset koostuvat kylmänä tarjottavista ja tarkoin viipaloiduista kaloista lisukkeineen ja kastikkeineen. 

Japanissa sashimi on hyvin ”normaali” ruoka nauttia. Siinä kirjaimellisesti korostuu raaka-aineiden tuoreus sekä laatu ja poikkeuksetta se on myös silmiä hipova annos näyttävästi aseteltuna lautasella tai tarjoiluastialla. 

Suomessa lähellä sashimia ovat esim. suositut herkut kraavi- tai savulohi, lihat eri muodoissa, kuten kylmälihat ja tartar. Siksi ihmettelenkin, miksei sashimi ole kotiruokapöydissä tutumpi näky, vaikka makutottumukset ovatkin hieman siihen suuntaan. 

Jos sinulla on mahdollisuus tutustua tai maistella tätä – suosittelen lämpimästi! 

Tai jos tiedät mistä saat tai hallussasi on tätä blogia lukiessa korkealuokkaisia raaka-aineita kuten esim. lohta, tonnikalaa tai muita mereneläviä, joita voi syödä raakana ilman valmistamista, leikkaa ohuita siivuja ja viritä ne nautittavaksi esim. soijakastikkeen, wasabin, inkiväärin ja avocadon kera. 

Matcha 

Fun fact heti kärkeen, tiesitkö että yksi kupillinen matchaa vastaa 7-10 kupillista vihreää teetä ja on varsinainen terveyspommi hyvää makua mainitsemattakaan antioksidantteineen ja katekiineineen? 

Tuo vihreä, hyvänmakuinen ja perinteinen japanilainen vihreä teejauhe valmistetaan yleensä höyrytetyistä ja kuivatuista lehdistä jauheeksi kivimyllyssä. Se parantaa tutkimuksienkin mukaan rentoutumista ja keskittymiskykyä. 

Matcha tarjoillaan joko lämpimänä tai kylmänä jäiden kera ja sitä käytetään myös mausteena eri juomissa tai ruuissa sekä jälkiruuissa kuten jäätelö, makeiset tai leivokset. 

Itse sijoitan matchan nauttimisen aamu- tai iltapäivään sen korkean kofeinipitoisuuden vuoksi sillä en nuku yöllä, jos juon sitä tai kahvia klo 16 jälkeen. 

Unagi 

Tämä oli yksi ehdottomia lemppareita matkalla ja nythän puhutaan ”Japaninankeriaasta”, joka vaeltaa lisääntyäkseen ja kasvaakseen pitkiä matkoja. Harmillista, että ankerias on vähentynyt huomattavasti useista syistä johtuen liikakalastuksesta saasteisiin, mutta tämä ei olekaan itselle edes jokavuotinen herkku, mutta pisti miettimään omaakin syömistä entistä enemmän. 

Maultaan täyteläinen, rasvainen ja lohimainen unagi on varsinkin Japanissa hyvin tiedetty herkku ja sitä saatiin grillattuna sekä kevyesti maustettuna. Unagia pystyi vielä maustamaan itse lisää haluamallaan tavalla kuivamausteilla tai kastikkeilla. 

Ehdottomasti suosittelen maistamaan, jos eteen avautuu tilanne missä tätä voisi saada – ellet jopa voisi kalastaa itse. 

Frendit-sarjan fanit saattavat välillä miettiä tovin tämän tutun termin kuullessaan 😀 

Izakaya ja niiden tarjonta

Yksi omia ehdottomia lemppareita pysähdys- tai illanviettopaikkana eli helppoa naposteltavaa, kuten esim. grillatut lihavartaat, edamamet, tempura-ruuat sekä sashimi ja lähes poikkeuksetta juoman kera rennossa ympäristössä. 

Izakayoissa ruoka on yhtä tärkeä, kuin juomapuoli. Juomakseen kannattaakin napata olut, sakea kylmänä, että kuumana tai makunystyröistä riippuen viiniä tai cocktaileja. 

Kuitenkaan virvoitusjuomia tai vettä tilatessa ketään ei katsota kummeksuen, mutta muutama vitsi saattaa irrota riippuen paikan henkilökunnasta. 

Jälkiruuat 

Tokiossa havaitsin että jäätelö on se jälkiruokien kuningas erilaisten leivosten lisäksi, joita ovat esim. kakut, mochit ja kuohkeat pannukakut. Myös erilaiset juotavat, jäähile pohjaiset jälkiruuat ja hyytelöt ovat suosittuja ja siksi niitä löytyi paljon myös pienimmistä marketeista jugurttien kanssa samasta hyllystä. 

Poiketen kotimaisiin jälkiruokatottumuksiin, käytetään Aasiassa paljon papuja, teetä, kahvia ja matchaa annoksissa. Esillepanossa suositaan uonnon elementtejä, kuten puiden ja kasvien lehtiä. 

Jäätelö oli tällä reissulla keskimäärin aina hyvää tai tosi hyvää. Jokainen jäätelöfani voikin olla tyytyväinen jäätelöä tilatessaan Japanissa ravintolassa tai ruokakaupan pakasteosastolla pyöriessään. 

Helpoimmat markettisyötävät 

Oikotie onneen käy kioskin kautta – tämä oli myös toteen käyvä sananlasku Tokiossa. 

Esimerkiksi 7-Eleven ja Family Mart tarjoaa nopeasti mukaan napattavia lämpimiä ja kylmiä ruokia, jotka löysivät parina aamuna ihan omiksi aamupaloiksi tai välipalaksi asti. 

Onigireja, leivoksia, fritattua kanaa tai lihaa, makkaraa, jugurttia, mehuja ja kahvia saa miltei jokaisesta kaupasta edullisesti. Kaiken voi nauttia paikan päällä tai napata mukaan, vaikka puistossa makusteltavaksi. 

Myös osassa näistä kaupoissa oli kuumaa vettä tankeissa ja mausteita nuudeliannoksien valmistamista varten sekä pari tuolia missä näin usein ihmisten nauttivankin välipalaa tai lounastaan itsepalveluna. 

Huomioi kuitenkin, ettei Tokiossa ole roskakoreja samalla tavalla kuin Suomessa, vaan roskat tulee kantaa mukanaan ja heittää roskikseen esim. kaupoissa. Tästä syystä Japani myös onkin varmasti erittäin siisti maa, eikä roskia juurikaan näy missään katukuvassa, metrossa tai puistoissa valtavasta määrästä ihmisiä huolimatta – erittäin upeaa! 

Tässä muutamia ajatuksia ja kokemuksia matkaltani Tokiossa ruuan ympärillä. 

日本食を満喫(Nauttikaa japanilaisesta ruuasta!) 

Saunan lämpimin terveisin, 

Nautintoneuvos – Samuli ”Saunamies” Makkonen 

ruokamessut

 

Löydät meidät myös helposti monikanavaisesti somesta: 

Ruokamessut: 

Instagram: ruokamessuthelsinki 

Facebook: Ruokamessut

LinkedIn: Ruokamessut

Saunamies / Nautintoneuvos: 

Instagram: realsaunamies

TikTok: realsaunamies

Facebook: REALsaunamies 

LinkedIn: Samuli Makkonen